Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym

Data dodania: 2018-08-01

8 jaj

2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)

łyżka masła

nieduża cebula

1/2 szklanki startego żółtego sera

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka masła do naczynia żaroodpornego

20 dag pieczarek

łyżka masła

łyżka mąki

szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.

sok cytrynowy

sól, pieprz

 

Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


AKTUALNY MAGAZYN

WSZYSTKIE MAGAZYNY


NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki