Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem

Data dodania: 2018-09-14

1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)

1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)

1 puszka kukurydzy

1 duża papryka czerwona

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

spora szczypta curry

duży pęczek świeżej natki pietruszki

sezam do panierowania

1/2 szklanki bułki tartej

100 g tartego parmezanu

olej Rapso do smażenia

1 jajko

sól

pieprz

ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)

 

 

  1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
  2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
  3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
  4. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  5. Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem Rapso, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


AKTUALNY MAGAZYN

WSZYSTKIE MAGAZYNY


NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki