Zupa krem z groszku zielonego z awokado na bazie wody

Data dodania: 2018-09-14

400 g mrożonego groszku

jedno dojrzałe awokado

duża zielona papryka

0,75l wody źródlanej Mama i ja

średnia szalotka

1–2 ząbki czosnku

2 średnie ziemniaki

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

  1. Cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.
  3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.
  4. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.
  5. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.
  6. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.
  7. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


AKTUALNY MAGAZYN

WSZYSTKIE MAGAZYNY


NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki