Przyczyny powstania zajadów na ustach
Data dodania: 2020-11-27
Zajady pojawiające się na ustach to powszechna, jednak bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Pojawia się w kącikach ust i sprawia ból. Dyskomfort utrzymuje się przez długi czas i znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie.
Przyczyny zajadów
Dolegliwość określana jako zapalenie kącików ust to w istocie rodzaj nadżerki, która wywoływana jest przez drożdże, grzyby oraz bakterie. Należy zaznaczyć, że to idealne miejsce na namnażanie się mikroorganizmów, gdyż jest wilgotne i utrzymywane w stałym cieple. Zajady na ustach zazwyczaj pojawiają się, kiedy w organizmie toczy się jakaś infekcja. Czynniki zwiększające ryzyko występowania nadżerki to:
- obniżona odporność - kiedy organizm jest osłabiony łatwiej o infekcje i zajady,
- cukrzyca - to częsta dolegliwość osób zmagających się z tego typu zaburzeniami,
- anemia i niewłaściwa dieta - niedożywienie i brak składników odżywczych wpływa na osłabienie organizmu,
- ciąża - zazwyczaj wiąże się z niedoborem właściwych składników, stąd pojawiają się zajady,
- antybiotykoterapia - niestety leki niszczą drogocenne dla organizmu składniki,
- tabletki antykoncepcyjne,
- niedobór witaminy B12,
- proteza dentystyczna - niewłaściwa higiena jamy ustnej powoduje namnażanie się bakterii, a w przypadku protezy jest to dodatkowo utrudnione,
- wysuszone i spękane usta - to wynik nadmiernej ekspozycji na słońce oraz wystawiania ust na zimne powietrze.
- smoczki o małych dzieci - to środowisko sprzyjające rozwoju mikroorganizmów.
Objawy zajadów
Zajady pojawiają się w kącikach ust, zazwyczaj w miejscu gdzie kończy się skóra i pojawia się błona śluzowa. Stan zapalny powoduje powstanie owrzodzenia, który pokrywa się strupem. W początkowej fazie z rany również wycieka ropa, co powoduje wyraźny dyskomfort, a nawet ból.
Jak leczyć dolegliwość?
Łagodną formę zajadów można z powodzeniem leczyć domowymi sposobami. W takim przypadku pomoże sok z aloesu, oliwa z oliwek, miód, drożdże, czy ogórek. Jednak jeśli stan się zaognia i domowe sposoby nie przynoszą rezultatów, warto wspomóc się preparatami z apteki. Doskonale sprawdzi się krem przeciwgrzybiczy lub maść z hydrokortyzonem. Należy również dbać o odpowiednie nawilżenie ust, by nie powodować dodatkowych pęknięć. Zazwyczaj zajady na ustach bezpośrednio wiążą się z niedoborem witamin z grupy B. Dlatego należy z dolegliwością walczyć nie tylko z zewnątrz, ale również od środka. Konieczne jest zatem uzupełnienie niedoboru witaminy oraz ograniczenie kawy, która wypłukuje cenne witaminy z organizmu. Jej źródłem są:
- mleko i przetwory,
- drożdże,
- mięso,
- ryby,
- wątróbka,
- wyroby pełnoziarniste,
- awokado,
- groch,
- fasola.
Mimo iż same zajady nie są niebezpieczne to przykra dolegliwość, która powoduje dyskomfort i szpeci uśmiech. Samo leczenie nie jest trudne, jednak należy zadbać o kompleksowe rozwiązania. Może bowiem okazać się, że zajady będą wracać, jeśli w organizmie nadal będzie brakować drogocennych witamin.