Witryna chłodnicza - funkcje i zastosowanie

Data dodania: 2021-01-07

Nie od dziś wiadomo, że klienci kupują oczami. Dobre wyeksponowanie towaru to gwarancja sukcesu. Witryna chłodnicza pozwala restauratorom czy właścicielom małych i większych sklepów na prezentację towaru, który w normalnych warunkach nie mógłby za długo przetrwać. Istnieje wiele modeli takich chłodziarek. Każda z nich poza swoją podstawową funkcją spełnia też inne, mające bezpośredni wpływ na sprzedaż. O specyfikacji witryn chłodniczych, ich funkcjach i rodzajach przeczytacie w poniższym artykule. 

 

1. Do czego służy witryna chłodnicza?

2. Rodzaje witryn chłodniczych

3. Wybór odpowiedniej witryny chłodniczej

4. Polecane witryna chłodnicza

 

Szeroka gama towarów spożywczych, by zachować świeżość na dłużej, potrzebuje niskiej temperatury. Taką możliwość dają witryny chłodnicze, które w branży gastronomicznej są podstawą. W sklepach spożywczych, mięsnych czy cukierniczych przyciągają wzrok i skupiają uwagę klientów, zachęcając do zakupu. Pojedyncza ustawiona przy kasie witryna chłodnicza na pewno będzie skłaniać klientów do kupna pyszności w różnych kawiarenkach czy restauracjach. 

W witrynach chłodniczych nie zawsze jednak umieszcza się tylko gotowe dania jak ciasta, kremowe torty, desery czy sałatki i surówki. Coraz częściej restauracje pozwalają swoim gościom na wybranie porcji mięsa czy ryby przed ich przyrządzeniem. Te i inne półprodukty przechowywane i prezentowane są gościom własnie w takich urządzeniach. W tym wypadku  witryna chłodnicza staje się niezastąpiona. Każdy z modeli różni się wielkością, budową, wyposażeniem wnętrza oraz zakresem temperatur pracy. Do zakupu należy się zatem dokładnie przygotować. 

 

Do czego służą witryna chłodnicza?
Witryna chłodnicza to urządzenie, które głównym zadaniem jest utrzymywanie odpowiednio niskiej temperatury. Dzięki temu zabiegowi produkty w nich przechowywane dłużej pozostaną świeże i będą zachęcać gości i klientów do zakupu. W takich witrynach przechowywać można zarówno gotowe dania ale i półprodukty, z których dopiero zostanie coś przyrządzone. Witryna chłodnicza jest jednak nie tylko sposobem na przechowywanie produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze, ale pozwala też na ciekawą ich prezentację. Świetnie nadaje się zatem do ekspozycji butelek albo puszek, a także estetycznego przechowywania aperitifów, sałatek, owoców czy napojów. Witryny chłodnicze to niezastąpiony element wyposażenia różnego rodzaju sklepów spożywczych, restauracji, kawiarni, cukierni a nawet aptek. 

Rodzaje witryn chłodniczych
Witryna chłodnicza dzieli się przede wszystkim ze względu na sposób i miejsce ich użytkowania. Wyróżnia się 3 podstawowe typy witryn: cukiernicze, gastronomiczne oraz farmaceutyczne.

Witryny cukiernicze nazywane też ekspozycyjnymi, wykorzystywane są głównie do przechowywania tortów, ciast i deserów, a także ich prezentacji. Takie witryny mają funkcje umożliwiające regulację kąta nachylenia oraz położenia półek. Bardzo często są też wyposażone w uchylane drzwi, co ułatwia nieustanne wyciąganie i wkładanie produktów.

Witryny gastronomiczne (inaczej lady) świetnie sprawdzają się w przypadku przechowywania wędlin, mięs, serów czy surówek, które później mają być wykorzystane do przyrządzenia innych potraw. Najczęściej korzystają z nich restauracje a także sklepy spożywcze zarówno małe jak i te wielkopowierzchniowe.

Witryny farmaceutyczne, jak sama nazwa wskazuje, służą głównie do przechowywania leków w aptekach. Za sprawą przeszklonych drzwi znaczne ułatwiają organizację, i pozwalają na szybkie znalezienie potrzebnego leku. Są niezbędne w pracy aptekarza. 

Wybór odpowiedniej witryny chłodniczej

Wybierając witrynę chłodniczą do swojego lokalu, kupujący powinien zwrócić uwagę przede wszystkim na jej rozmiar i pojemność.

Przed wyborem należy dokładnie sprawdzić jaką ilością miejsca dysponuje lokal i gdzie witryna powinna stanąć. W razie chęci rozbudowania takiego obszaru lub stopniowego powiększania się oferowanego asortymentu, można skorzystać z obecnych na rynku witryn modułowych, dzięki którym tworzy się ciągi, oraz swobodnie przestawia i dopasowuje do zakupionej już reszty. 

Jeśli chodzi o kryterium pojemności witryny chłodniczej, to w tym przypadku należy wziąć pod uwagę nie tylko możliwości lokalowe, ale i określić ilość przechowywanych produktów. Na rynku dostępne są witryny chłodnicze o pojemności od 100 do 300 litrów. Jeśli planowany jest duży biznes, najlepiej od razu zakupić witrynę o największej pojemności.

Polecana witryna chłodnicza

Szeroką i bardzo zróżnicowaną ofertę witryn chłodniczych znaleźć można klikając w link gastroprodukt.pl/szafy-witryny-przeszklone. GastroProdukt proponuje swoim klientom estetyczne i niezwykle funkcjonalne urządzenia chłodnicze posiadające obudowę i wnętrze ze stali nierdzewnej. Witryny chłodnicze GastroProdukt pozwalają uzyskać przejrzysty widok na produkty znajdujące się wewnątrz dzięki przeszklonym przednim drzwiom i oświetleniu LED. Z tyłu witryny posiadają agregaty chłodnicze, które nie są widoczne dla klienta. Witryny są bardzo łatwe w obsłudze a dbanie o nie nie sprawia żadnych problemów. 

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


NASZ BLOG

MAPA Z POMYSŁAMI - ŚCIĄGNIJ