Po świętach: sałatka w stylu zero waste z białą kiełbasą, jajkiem i groszkiem

Data dodania: 2021-04-09

Po świętach w Twojej lodówce jest jeszcze całkiem sporo wielkanocnego jedzenia? Wykorzystaj je i przygotuj pyszne danie zgodnie z zasadą zero waste,  np. białej kiełbasy możesz użyć do przyrządzenia pożywnej, zielonej sałatki. Wypróbuj nasz przepis, a nic się nie zmarnuje!

 

Biała kiełbasa kojarzy się głównie z wielkanocnymi przysmakami. Ale można ją podawać na wiele sposobów. Nie tylko w tradycyjnej formie, którą wszyscy znają: w żurku lub smakowicie przysmażoną z cebulką w kompozycji z buraczkami lub chrzanem, ale także jako składnik lżejszego posiłku, np. zielonej sałatki. Po kalorycznych, świątecznych potrawach przyda się mała odmiana. – Aby sałatka była pożywna i dodawała energii, można wzbogacić ją wędliną, np. białą kiełbasą z szynki marki ZM Pekpol z linii Kurpiowskie Specjały, która została przygotowana z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich przypraw jak: majeranek, czosnek, pieprz i innych. Biała kiełbasa świetnie smakuje także podpieczona na grillu w kompozycji ze świeżym, chrupiącym pieczywem i musztardąMałgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

 

 Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem, groszkiem, warzywami i dressingiem

 

Składniki:

  • 2 sztuki białej kiełbasy z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 2 jajka
  • garść mrożonego groszku
  • mała sałata rzymska
  • garść różnych sałat (dębowa, fryzyjska, masłowa)
  • małe opakowanie groszku wąsatego
  • 1łyżeczka octu
  • sól

Dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę grillować na ładny złoty kolor. Pokroić w mniejsze kawałki. Sałaty i groszek wąsaty umyć i rękoma podrzeć na całkiem spore kawałki. Groszek ugotować zgodnie z instrukcją i hartować w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sos z wyciśniętym czosnkiem wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Jajko ugotować w koszulce. W małym rondelku zagotować wodę. Posolić i dodać łyżkę octu. Jajko rozbić do małej miseczki. Zmniejszyć ogień i zrobić wir łyżką. Do środka wiru wlewać jajko. Gotować 3 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. Sałatę wymieszać z sosem. Dodać kiełbasę i jajko w koszulce.

 

O firmie:

ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku ponad 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. 

 Więcej na: www.pekpol.pl

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


NASZ BLOG

MAPA Z POMYSŁAMI - ŚCIĄGNIJ